• Weener XL te 's Hertogenbosch
  • Weener XL te 's Hertogenbosch

Weener XL te 's Hertogenbosch

Weener XL te 's Hertogenbosch

"De textiele luchtverdeelpanelen lijken één met het plafond en van tocht is geen sprake. Ongeacht of we nu in een ruimte met veel of met weinig mensen zijn. Het blijkt: tochtvrij ventileren draagt niet alleen bij aan de gezondheid maar zorgt ook voor een prettig klimaat met alle voordelen van dien". 

Weener XL is het werk-ontwikkelbedrijf van de gemeente Den Bosch. Weener XL is ontstaan uit het samenvoegen van twee gemeentelijke afdelingen: Arbeidsmarkt en Sociale Zaken en Weener Groep. Burgers kunnen voor tal van zaken terecht op de locatie aan de Van Herpensweide. Variërend van het aanvragen van een bijstandsuitkering, een afspraak met een werkconsulent of het volgen van een traject naar werk. De keuze voor deze locatie is een bewuste keuze om te komen tot een betere dienstverlening. De keuze voor deze locatie betekende ook dat er een grondige aanpassing aan de gebouwen moest komen.

Een van de aspecten die bij de opwaardering een rol speelde was de ventilatie van de vergaderruimten. Goed ventileren maar dan wel zonder
hinderlijke tocht. Een juiste verdeling van de luchtstromen voorkomt gezondheidsklachten zoals een stijve nek of rillerigheid. Belangrijker:
“In een tochtvrije omgeving is het gewoon lekker werken”. Huisinstallateur Van Delft Installatie B.V. installeerde in het plafond geïntegreerde vlakke textiele luchtverdeelpanelen van BLT Luchttechniek.

Vraag uit de markt

BLT Luchttechniek ontwikkelde samen met Euro Air deze vlakke luchtverdeelpanelen. Jeroen van Gils, commercieel manager van BLT: “Wij leveren en monteren al meer dan twintig jaar luchtverdeelslangen en wij hebben dus veel expertise op dat gebied. Er kwam een vraag uit de markt of wij ook vlakke luchtverdeelpanelen konden leveren. Er zijn ontwerpen gemaakt, vervolgens zijn de panelen uitvoerig getest en sinds ongeveer een jaar hebben we een aantal projecten uitgevoerd, onder meer bij een politiebureau, een universiteit en een ziekenhuis. Tot volle tevredenheid van de opdrachtgevers en eindgebruikers.” Coen van Berkel, van Van Delft Installatie B.V.: “In dit gebouw hebben we in totaal 46 van deze vlakke panelen geïnstalleerd. Met BLT hadden we al vaker zaken gedaan en dat is prettig want dan weet je goed wat je aan elkaar hebt.” Van Delft is een totaalinstallateur, zowel E als W, waarbij duurzaamheid (o.a. WKO installaties en zonnepanelen) hoog in het vaandel staat. Met opdrachtgevers onder meer uit de woningbouw en de utiliteit. Van ontwerp en advies tot en met de totale uitvoering. “Het installeren is bij steeds meer opdrachtgevers maar een deel van het verhaal. De adviesfunctie wordt steeds belangrijker en ons voordeel is dat wij zeer breed georiënteerd zijn en in staat zijn snel en goed op de wensen van onze klanten in te spelen. Wij werken daarom het liefst samen met partners met veel kennis en ervaring op het gebied van ontwerp en engineering. BLT Luchttechniek is zo’n partner!”

Uitblaaspatroon

We gaan even terug naar het relatief nieuwe product van BLT. Zoals gezegd het textiele paneel heeft een vlakke onderzijde die in één lijn met het plafond loopt. Het luchtverdeelpaneel is gemaakt van Trevira CS (TCS) en geweven in HDC (High Dust Capacity). Gecertificeerd als brandklasse B1, conform DIN 4102, deel 1. Het doek is over de hele oppervlakte luchtdoorlatend waardoor er een gelijkmatig en dus tochtvrij uitblaaspatroon met een zeer lage luchtsnelheid ontstaat. Jeroen van Gils: “Het inblaaspatroon kan, afhankelijk van inblaastemperatuur en plafondhoogte worden aangepast. Daarmee kan het paneel ook worden toegepast wanneer er niet alleen gekoelde maar ook verwarmde lucht toegevoerd moet kunnen worden.” Het uitblaasdeel is gemakkelijk uitneembaar voor reiniging. Een ander belangrijk voordeel van het paneel is dat het flexibele aansluitplenum boven het plafond zich vormt naar de beschikbare ruimte. Geen beperkingen dus vanwege weinig ruimte, kabelgoten of leidingwerk. Beperkingen waar je wel mee te maken hebt bij conventionele stalen roosters met plenumboxen.
We lopen door een aantal vergaderruimten bij Weener XL. En het moet gezegd worden: de textiele luchtverdeelpanelen lijken één met het plafond en van tocht is geen sprake. Ongeacht of we nu in een ruimte met veel of met weinig mensen zijn. Het blijkt: tochtvrij ventileren draagt niet alleen bij aan de gezondheid maar zorgt ook voor een prettig klimaat met alle voordelen van dien.