• Damen Shipyards te Gorinchem
  • Damen Shipyards te Gorinchem
  • Damen Shipyards te Gorinchem

Damen Shipyards te Gorinchem

Damen Shipyards te Gorinchem

Het tochtvrij inblazen van de geconditioneerde lucht blijkt vaak een uitdaging. Dat is voor BLT Luchttechniek de reden geweest om een passend alternatief te ontwikkelen: het textiele Plafair luchtverdeelpaneel.

Bij de nieuwbouw en/of renovatie van kantoorgebouwen, scholen, zorginstellingen en ziekenhuizen wordt steeds meer
aandacht besteed aan energiezuinige en duurzame ventilatiesystemen. Het tochtvrij inblazen van de geconditioneerde
lucht blijkt echter vaak een uitdaging. Met name wanneer traditionele wand- en plafondroosters worden gebruikt, gaat het nogal eens mis, weet Jeroen van Gils, commercieel manager van BLT Luchttechniek. Dat is voor BLT de reden geweest om een passend alternatief te ontwikkelen: het textiele Plafair luchtverdeelpaneel.

“In ruimtes waar regelmatig veel mensen werken of verblijven, wordt – vooral bij zittend werk – tocht al snel als hinderlijk ervaren. Zit je bijvoorbeeld net in de luchtstroom van een toevoerrooster, dan zul je al gauw last krijgen van een stijve nek, rillerigheid of verkoudheidsklachten”, vertelt hij. “Klachten die bij het Plafair luchtverdeelpaneel niet voorkomen.”

EEN TOCHTVRIJE, COMFORTABELE WERK- EN LEEFOMGEVING
Textiele luchtverdeelslangen hebben zich al lang bewezen als beste tochtvrije inblaasoplossing. Het is de inspiratie geweest voor het Plafair luchtverdeelpaneel, aldus Van Gils. “Plafair is gemaakt van Trevira CS (TCS) materiaal en
geweven in HDC (High Dust Capacity) kwaliteit. Dit materiaal is gecertificeerd als brandklasse B1, conform DIN 4102, deel 1. Het TCS-doek van het luchtverdeelpaneel is luchtdoorlatend over het gehele oppervlak, waardoor een gelijkmatig uitblaaspatroon met een zeer lage luchtsnelheid ontstaat. Zo worden tochtklachten voorkomen en een zeer hoog comfort bereikt.” Een ander voordeel van het Plafair luchtverdeelpaneel is de geluidsabsorberende werking, vertelt hij. “Bovendien kunnen de luchtverdeelpanelen gebruikt worden in combinatie met een CO2-gestuurd variabel volumesysteem.”

INDUCTIEF UITBLAASPATROON
Door het temperatuurverschil tussen de inblaast- en ruimtelucht zal de gekoelde inblaaslucht langzaam de verblijfszone bereiken. Door de eventuele toevoeging van de gepatenteerde Directional Flow Control (FC) perforaties, ontstaat een meer inductief uitblaaspatroon. Dit zorgt voor de mogelijkheid om het Plafair luchtverdeelpaneel ook toe te passen als er naast gekoelde, ook verwarmde lucht toegevoerd moet kunnen worden.

VLAKKE ONDERZIJDE
Sinds de introductie van het luchtverdeelpaneel in 2015 zijn al diverse projecten met Plafair uitgevoerd, waaronder de kantoortuin van Damen Shipyards in Gorinchem, de nieuwbouw van Agristo in Tilburg, het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, de Universiteit Tilburg, het Albeda College in Rotterdam en de Weenergroep XL in ’s-Hertogenbosch. “Het grote verschil van dit paneel ten opzichte van de Euro Air luchtverdeelslangen van BLT Luchttechniek is dat het paneel een vlakke onderzijde heeft, die in één lijn loopt met het plafond”, aldus Van Gils. “Het eveneens textiele, luchtdichte
aansluitplenum bevindt zich geheel boven het plafond, waar het flexibele materiaal zich naar de beschikbare ruimte vormt. Geringe ruimte boven het verlaagde plafond en hinderlijke kabelgoten of leidingwerk vormen dan ook geen belemmering meer. Op dit gebied biedt Plafair een groot aantal voordelen ten opzichte van conventionele stalen roosters met plenumboxen.”

LAAG EIGEN GEWICHT
Door het lage eigen gewicht hebben de Plafair luchtverdeelpanelen naast de ondersteuning vanuit de constructie geen  extra afhanging aan het bouwkundige gedeelte boven het plafond nodig. De panelen kunnen dus eenvoudig in het rasterwerk van een systeemplafond worden gelegd, aldus Van Gils. Het uitblaasdeel is eenvoudig afneembaar voor reiniging. “Daarbij is het mogelijk om meerdere Plafair luchtverdeelpanelen in serie te koppelen, waardoor een ‘luchtverdeelstrook’ in het systeemplafond ontstaat.”

De Plafair Luchtverdeelpanelen zijn standaard verkrijgbaar in de maten 600 x 600 mm en 600 x 1.200 mm. De standaard kleuren zijn wit, lichtgrijs en blauw. Afwijkende afmetingen en kleuren zijn op aanvraag leverbaar.